Bericht

Sloop schoolgebouw Rubenslaan uitgesteld

Geplaatst op 24 augustus 2020, 08:11 uur

De steun voor het buurtinitiatief om sloop van het schoolgebouw aan de Rubenslaan te voorkomen groeit. Na de goed bezochte buurtbijeenkomst op 22 juli j.l. is er het nodige gebeurd om te voorkomen dat de gemeente het schoolgebouw aan de Rubenslaan op korte termijn gaat slopen. De wethouder heeft daarop besloten de sloop van het gebouw voor een jaar uit te stellen. In de periode wordt gekeken naar mogelijke alternatieven en gaat de gemeente in gesprek met bewoners.

Naar aanleiding van de buurtbijeenkomst hadden twee daarbij aanwezige gemeenteraadsleden (Floor de Koning en Jantine Zwinkels, resp. Groen Links en CDA) het voortouw genomen om vragen te stellen aan het College van B&W. Ze zijn daartoe door het buurtinitiatief van de nodige “munitie” voorzien. De vragen zijn ingediend en zouden ieder moment openbaar moeten worden.

Belangrijke steun voor het streven naar behoud en hergebruik van het schoolgebouw is verkregen vanuit landelijk toonaangevende organisatie op het gebied van behoud van cultureel erfgoed. Zowel het Cuypersgenootschap als Erfgoedvereniging Heemschut hebben in brieven aan zowel het College van B&W als de gemeenteraad gepleit voor behoud van de school en voor onderzoek naar mogelijkheden voor hergebruik. Een geweldige steun in de rug! Over de steun van Cuypersgenootschap was de media al geïnformeerd. De steun van Heemschut is nog nieuw. Zie bijlage voor de brief die zij hebben geschreven. 

Wethouder Klein is in augustus opnieuw benaderd via een uitgebreide brief (zie bijlage), waarin het buurtinitiatief tal van argumenten aandraagt om sloop van het gebouw niet te laten doorgaan en het standpunt van de gemeente dat de lege kavel nodig is voor “strategische reserve” voor onderwijs aan te vechten. Een korte samenvatting van de zaken beschreven in de brief staat hieronder. 

Zo is op basis van de gemeentelijke prognoses over de ontwikkeling van leerlingenaantallen en de daarvoor benodigde onderwijsruimte voor de komende 10 à 15 jaar, zowel voor basisonderwijs als voortgezet (speciaal) onderwijs, ernstige twijfel uitgesproken over het standpunt van de gemeente dat de grond van de Rubenslaanschool in de toekomst nodig zal zijn voor onderwijs. 

Voorts zijn grote vraagtekens gezet bij de stelling van de gemeente dat het gebouw zodanig slecht en onveilig is dat sloop de enige optie is. Er is inderdaad sprake van slecht onderhoud door de gemeente, maar de conclusie dat daarom gesloopt moet worden vinden wij te kort door de bocht. De potentie van het gebouw voor renovatie en hergebruik is in het geheel niet in de beschouwingen betrokken.

Ook is uitvoerig gewezen op de cultuurhistorische waarde van het gebouw als “schoolvoorbeeld” van naoorlogse wederopbouwarchitectuur in een wijk die NB door de gemeente zelf als bijzonder gaaf en waardevol wordt beschouwd….

Ook is de door de gemeente zelf uitgesproken ambitie genoemd om in het kader van circulariteit zo veel als mogelijk gebouwen een herbestemming te geven. Ook is verbazing uitgesproken over het vrijwel negeren van de grote betrokkenheid van de buurt bij deze kwestie. Dit zou juist een “pilot” bij uitstek kunnen zijn om samen als gemeente en buurt gebouw en kavel in te zetten voor diverse maatschappelijke functies (participatie in optima forma!) 

Op 24 augustus had het buurtinitiatief een vervolgoverleg met de gemeente om verder te praten over de cijfers rondom onderwijscapaciteit. Daar is door de gemeente meegedeeld dat de sloop met een jaar wordt uitgesteld.

De petitie die het buurtinitiatief via flyers in de wijk en via internet heeft gelanceerd heeft ca. 375 handtekeningen opgeleverd. (ca 25 offline) 

Illustration
 
Deel dit: